Over de Nes

In dit gebied speelt de opwaardering van het winkelaanbod, toevoeging van een enkele horecavestiging en de ontsluiting van de Nes een rol. In het streefbeeld voor de Nes, de Lange Brugsteeg/Grimburgwal en het omliggende gebied wordt de culturele-, theater- en horecafunctie van de straat versterkt. Ook wordt de levendigheid overdag bevorderd.

Op het Rokin zijn de in- en uitgangen van de Noord/Zuidlijn van de metro gerealiseerd. Hier wordt de openbare ruimte opnieuw ingericht, o.a. met een aantrekkelijk plein met terrassen en een fontein. Ook de nieuwe verlichting van de straat en panden zal bijdragen aan de transformatie van deze straat. De voormalige Fortispanden maken plaats voor nieuwe retailformules, met in een enkel geval appartementen erboven. Het Rokin krijgt hiermee haar allure van weleer terug.

NRC en Scheltema

In de voormalige Optiebeurs aan het Rokin vestigde zich in 2012 de redactie en de uitgeverij van NRC Handelsblad en NRC Next, met op de begane grond ruimte voor een aansprekende horecazaak. Met boekhandel Scheltema zijn hier aan weerszijden van de warenhuizen ondernemingen met kwaliteit gerealiseerd. Aan de westzijde van het Rokin is een aantal nieuwe retailers op modegebied neergestreken. Door de in- en uitgangen van deze winkels op het Rokin, ontstaat een doorloop met de drukste winkelstraat (Kalverstraat) van Nederland.

Off-Broadway theater

De Nes groeit uit tot een aantrekkelijke straat met vernieuwende theaters, laagdrempelige en goede horeca en bijzondere winkels. Ook de Oude Turfmarkt wordt aangepakt. De sluiting van het roemruchtige Theater De Engelenbak, bood voor Frascati Theater nieuwe mogelijkheden om hier jonge theatermakers een kans te bieden voor de uitvoering van eigentijdse producties. De verbouwing van de Brakke Grond zorgde voor een aantrekkelijkere entree van dit Vlaamse theater en productiehuis. Met de komst van Hotel V, ArtDeli en enkele nieuwe horecazaken is de Nes nog eigentijdser geworden en biedt het een scala aan theater- en horecamogelijkheden. Door de samenwerking in programmering en organisatie van de theaters en horecazaken biedt dit middeleeuwse straatje een podium voor culturele evenementen en festivals

Met Galerie Ra om de hoek is het aanbod van sieraden in de Langebrugsteeg uitgebreid. Met de reeds aanwezige zaken is hier inmiddels een grote diversiteit aan sieradenkunst ontstaan.

 

 

Bron: Gemeente Amsterdam

Jola Klarenbeek, zakelijk directeur van Frascati en voorzitter van de werkgroep straatgerichte aanpak in de Nes:

We zien de Nes als het Off-Broadway van Amsterdam. Met het Leidseplein als Broadway voor het repertoire en commerciëlere werk, is het aanbod in de Nes eerder avantgardistisch en experimenteel. We werken met de jonge makers van de stad en hebben een directe lijn met de kunstvakopleidingen.’

Geschiedenis van de Nes

1500

Amsterdam telde ongeveer 20 kloosters, waarvan 5 in het laatste stukje van de Nes. Hier dankt de naastgelegen zijsteeg haar naam aan: Gebed Zonder End.

1578

Na de Alteratie van 1578 kregen de kloostercomplexen andere functies. Zo ontstond hier onder meer het Binnengasthuis op de plaats van het Oude en Nieuwe Nonnenklooster.

1585

Rederijkerskamer ’t Wit Lavendel, bestaande uit voornamelijk Vlaamse protestantse vluchtelingen, voert op de zolder van een kloosterkerk rederijspelen op. Ook Joost van den Vondel sluit zich bij hen aan. De locatie is tegenwoordig theater Frascati.

17e eeuw

De Nes vormt vooral een handelsgebied met pakhuizen en veilinghuizen voor tabak, thee, vlees en specerijen. Vanaf 1624 herberg en verkooplokaal de Brakke Gront.

1779

De St. Pietershal (of Grote Vleeshal) wordt gebouwd. De oude voorgevel uit dit jaar is nog steeds te zien vanaf de Oudezijds Voorburgwal. Ontworpen door Dr. Abraham van der Hart: puntgevel, bekroond door 3 koeiekoppen. Op de begane grond een rondboogvenster en twee deuren in stenen omlijstingen met frontons.

1800

De Nes diende als uitgaanscentrum. Naast bordelen, bruiste de straat met café chantants, het Salon des Variétés, Tivoli en artiestencafés. Later werd het een centrum voor de tabakshandel. Italiaans koffiehuis Frascati breidt in 1824 uit met een chique feestzaal voor 1.500 bezoekers.

1853

De stadsdrukkerij vestigt zich in de Vleeshal aan de Nes 43.

1900

Tot in de jaren 30 van de 20e eeuw was op nummer 17 een van de vroegste homocafe’s gevestigd: The Empire.

Vanaf 1960

Theaters vestigen zich in de Nes, waaronder Frascati, de Engelenbak, het Vlaams Cultureel centrum, De Brakke Grond, TOBACCO Theater en het ‘Comedy Theater in de Nes’.